Listę alergenów opracowano w związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- Ziarna zbóż zwierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
- Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
- Mleko produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
- Orzechy z drzew orzechowych tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Seler produkty przygotowane na jego bazie.
- Gorczyca produkty przygotowane na jej bazie.
- Ziarno sezamowe produkty przygotowane na jego bazie.
- Dwutlenek siatki ora siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/ kg lub 10ml/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
- Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
- Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.