Jesień to trudny czas dla naszego organizmu – brak słońca, chłodne, deszczowe i do tego coraz krótsze dni. Przed wyjściem z domu warto zatem pamiętać o zabraniu ze sobą ciepłego szalika oraz kubka z rozgrzewającym napojem. Ale nie tylko. To również idealny czas na zmianę naszej diety oraz wprowadzenie kilku zdrowych nawyków.

Sposobów na wzmocnienie odporności jest multum, ale warto zastosować się chociaż do kilku z nich. Odpowiednio zbilansowane posiłki to must have w okresie jesienno-zimowym. Co więc robić, aby nie dopadło nas przeziębienie lub inne uporczywe choróbsko? 

Na start śniadanie!

Przede wszystkim dzień zacznij od zdrowego śniadania! To najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Aby nasz organizm mógł walczyć z wirusami i innymi drobnoustrojami, musimy dostarczyć mu odpowiednią ilość energii. 

  • Jesienią zamień tradycyjne kanapki na ciepłe śniadanie typu jajecznica, omlet z dodatkiem ulubionych warzyw. 
  • Jeśli wolisz coś na słodko przygotuj owsiankę lub musli z owocami, miodem i rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, imbirem. 
  • Poranną kawę zastąp świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy lub rozgrzewającym naparem imbirowym z kurkumą. 
  • Wybieraj produkty bogate  w witaminy oraz inne składniki mineralne, które wspierają pracę układu immunologicznego. 
  • W jesiennej diecie powinny znaleźć się produkty obfite w witaminę D, takie jak: ryby, makrela, śledź, łosoś, tuńczyk oraz  jaja i żółty ser. Niedobór witaminy D powoduje, że komórki mające za zadanie niszczenie i eliminowanie wirusów oraz bakterii, działają słabiej.
  • Ważna w diecie jest też witamina C oraz A. Tej pierwszej potrzebujemy do produkcji glutationu – najsilniejszego przeciwutleniacza w naszym organizmie. Znajdziesz ją w kiszonkach, szpinaku i owocach cytrusowych. Witamina A pobudza odporność, a produkty w nią bogate to: marchew, brokuły, pomidory, kapusta oraz papryka. 

Unikaj także używek lub znacznie ogranicz ich ilość. Jeśli masz ochotę na alkohol, to staraj się spożywać małe ilości. Pamiętaj, że papierosy również niszczą nasze komórki odpornościowe, znajdujące się we krwi.

Gotując jesienny obiad staraj się stawiać na produkty sezonowe, np.: dynie, buraki, jabłka, śliwki, gruszki, bakłażany, wszelkiego rodzaju warzywa kapustne oraz korzeniowe. Wyczaruj z nich zdrowe zupy, warzywne gulasze, sałatki oraz surówki. Jesienne owoce dodaj do naleśników, racuchów lub innych słodkich dań. Możesz zapiec je również pod kruszonką z dodatkiem aromatycznych przypraw. Będą przepyszne! Zamiast tęsknić za latem pachnącym truskawkami, ciesz się z pysznych produktów, które oferuje jesień. W lokalnym warzywniaku warto też zaopatrzyć się w syrop z czarnego bzu, czy konfitury z dzikiej róży oraz żurawiny. Te produkty to doskonałe źródło antyoksydantów i witamin.

Wieczór przy kolacji

Długie jesienne wieczory najchętniej spędzamy w domowym zaciszu, dlatego postaraj się przygotować dla siebie i swoich bliskich pyszną i zdrową kolację. Dania, które wybierzesz, powinny być lekkostrawne, ale jednocześnie pełnowartościowe. To kolejny dobry nawyk, jaki powinieneś wdrożyć w plan swojego dnia. Zjedzenie odpowiednio zbilansowanego posiłku wieczorową porą, zapobiega nocnemu podjadaniu. Kolację możesz przygotować na ciepło lub na zimno. O tej porze roku świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju zupy kremy np.: rozgrzewający krem z dyni z dodatkiem imbiru lub krem pomidorowo-paprykowy z dodatkiem chili. Dobrą opcją będzie też sałatka, np. z pieczonych warzyw korzeniowych lub z buraków z dodatkiem koziego sera oraz rukoli. Wszystkie te dania możesz wzbogacić pełnoziarnistym pieczywem.

Sam widzisz, że to nie takie trudne. A więc do dzieła! A jeśli nie chcesz lub nie masz czasu gotować i myśleć, co kiedy przyrządzić, proponujemy catering dietetyczny! Będziesz miał pewność, że Twoja dieta jesienią będzie prawidłowo skomponowana, a tym samym zadbasz o swoją odporność.

Sprawdź nas:  https://www.fitmebyeatme.pl/#diety

Skomentuj

Go top