Istotnym elementem wpływającym na nasz sposób odżywiania jest zmiana pory roku, a wraz z  nią dostępność sezonowych produktów.  Zima to najlepszy czas dla wzmocnienia naszego ciała oraz polepszenia trawienia. Wiosną skupmy się na oczyszczeniu organizmu, zaś latem spożywajmy potrawy lekkie i  odpowiednio się nawadniajmy. Jesienią jedzmy potrawy bardziej kaloryczne, pozwalające nam przygotować się do zimy. 

W jakie produkty warto się zaopatrzyć, aby nasza dieta była dostosowana do pór roku? Oto kilka wskazówek.

  • Jesienną porą

Jesień to chyba najmniej lubiana przez nas wszystkich pora roku. Deszczowe, pochmurne dni, chłodne wieczory nie wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie.  Co więc zrobić, aby zadbać o nasze zdrowie?

Zacznijmy od codziennego jadłospisu!

To doskonały sezon na kiszonki, konfitury oraz inne weki. Pamiętajmy jednak, że o tej porze możemy również cieszyć się pysznymi, świeżymi produktami. W  lokalnym warzywniaku na pewno znajdziemy przeróżnego rodzaju dynie, buraki, cukinie, warzywa strączkowe typu groch, fasola, soczewica. Od września przez całą jesień dostępne są owoce  typu: śliwki, gruszki.

Starajmy się przygotowywać dania na ciepło. Surowe warzywa jedzmy tylko w  postaci surówek do obiadów. Przygotujmy pyszną warzywną zupę, placki z  cukinii czy dyni.

Zwiększmy ilość błonnika w diecie. Dzięki temu poprawimy perystaltykę jelit, a  tym samym uregulujemy pracę układu pokarmowego. Błonnik jest w marchwi, kabaczkach, dyni, kapuście włoskiej, brokułach, płatkach owsianych, kaszy gryczanej itp.

  • Zima w kuchni

Czas zimowy to czas, w którym zwiększa się poziom łaknienia, a nasz organizm potrzebuje większych pokładów energii. Po powrocie do domu chcemy się szybko rozgrzać. Postawmy zatem na dobrze przyprawione, aromatyczne, sycące dania.

Zimowy jadłospis powinien nie tylko nas nasycić, ale również wzmocnić odporność. Duże sieci handlowe kuszą nas przeróżnymi owocami, zielonymi sałatami, świeżymi pomidorami czy ogórkami. Nie dajmy się zwieść ! To nie są produkty sezonowe w okresie jesienno-zimowym. Są niesmaczne i zawierają znikome ilości składników mineralnych oraz witamin. Cytrusy używajmy tylko, jako dodatek do rozgrzewających herbat oraz naparów. A jeśli chodzi o warzywa, to zdecydowanie zdrowszą opcją będą te mrożone lub zamknięte w słoikach, w  postaci przetworów.

Nie zapominajmy o kiszonkach!

Prawidłowa dieta powinna pozytywnie wpływać na naturalną florę bakteryjną naszych jelit, która ma istotny wpływ na odporność. Oprócz mlecznych napoi fermentowanych typu kefir dobroczynne bakterie znajdziesz też w kiszonkach warzywnych – ogórkach i kapuście.

Zimą pokochaj czosnek oraz cebulę. Mają one właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i  w  naturalny sposób wzmacniają odporność. To naturalne antybiotyki. Aby jednak zadziałały, należy je spożywać na surowo.

Warto też dodawać do dań i napojów rozgrzewające przyprawy takie, jak: chili, cynamon, imbir, goździki, kardamon.

  • Wiosna na talerzu

Wiosenne przesilenie powoduje, że nasz organizm po zimie potrzebuje regeneracji. To moment na uzupełnienie witamin oraz minerałów, najlepszy czas na oczyszczenie organizmu.

Wiosną stosujmy lekkostrawną dietę pełną sezonowych owoców oraz warzyw, których w  tym okresie mamy pod dostatkiem.

Dieta ta powinna obfitować w:

  • nabiał – sery, twarożki, jajka
  • zboża – musli, pieczywo pełnoziarniste, kasze, kiełki zbożowe
  • warzywa – sezonowe nowalijki: pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałata, szczypior
  • owoce –  świeże oraz suszone
  • chude mięso oraz ryby.
  • Sezon letni

Lato! Lato wszędzie!

Ta pora roku ma z pewnością więcej zwolenników niż przeciwników. To sezon na świeże warzywa oraz owoce.  To najlepszy moment na to, aby zadbać o swoją sylwetkę i jeść zdrowo. Ze względu na wysokie temperatury, pamiętajmy szczególnie o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Latem mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na jedzenie, dlatego starajmy się jeść częściej, ale mniejsze porcje.

Podstawą diety letniej powinny być sezonowe warzywa i owoce. Postaw też na lekką kuchnię śródziemnomorską. Grillowane warzywa, świeże sałaty, ryby, owoce morza to idealne posiłki na letni obiad. Dobrym pomysłem będzie też ograniczenie mięsa, ale nie rezygnuj z niego całkowicie! 2-3 razy w  tygodniu w zupełności wystarczy.

Lato kusi świeżymi sezonowymi produktami. Pachnące truskawki, borówki, czereśnie, brzoskwinie, arbuzy, szparagi, szpinak, groszek, pomidory, ogórki  – to wszystko powinno się znaleźć na naszym talerzu.

Ograniczmy sól, która zatrzymuje wodę w organizmie. Używajmy świeżych ziół – tymianku, bazylii, koperku, estragonu, mięty. Nadadzą naszym potrawom niepowtarzalny aromat oraz smak.             Niezależnie od pory roku, przed zrobieniem zakupów warto zerknąć, na tak zwany „kalendarz sezonowy” i świadomie wybierać produkty, na które obecnie jest sezon. Pamiętajmy też, że niektóre z  produktów wydają plony dwa razy do roku. W związku z czym są dostępne dłuższy czas na rynku. Świeże zioła możesz mieć przez cały rok. Zasadź je w doniczkach i postaw na kuchennym parapecie.

Skomentuj

Go top