Każdy z nas wie, że gdy dopada nas nagły głód, stajemy się rozdrażnieni,  zdekoncentrowani, a nasza energia gwałtownie spada. W takich momentach porcja ulubionego jedzenia działa na nas zbawiennie. Nabieramy sił, a na naszej twarzy pojawia się uśmiech. Nie bez znaczenia jest też wybór potraw, którymi się zajadamy. Oto kilka przydanych rad, po jakie produkty powinniśmy sięgać, aby nasz system nerwowy prawidłowo działał.

  • Po pierwsze węglowodany

Dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu kluczową rolę odgrywają węglowodany. Ich źródłem są m.in. świeże warzywa i owoce. Zjadane na surowo dają nam zastrzyk energii oraz nawadniają nasz organizm. Ponadto są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Niezależnie zatem od tego, jaki prowadzisz tryb życia, włącz do swojego codziennego  jadłospisu około 0,5 kg sezonowych owoców i warzyw.

  • Po drugie witaminy

Wybieraj głównie produkty zawierające witaminę C ( dzika róża (1800mg), czarna porzeczka (183mg), natka pietruszki (178mg), papryka czerwona (144mg), szpinak (68mg), chrzan (114mg), kalafior (69mg), czarna porzeczka (183mg), brukselka (85mg) itp. ). Ten niezwykły antyoksydant wpływa na poprawę odporności, ale również zatrzymuje inwazję wolnych rodników i pomaga nam się zregenerować po ciężkim, stresującym dniu. Witaminy z grupy B  są równie ważnym składnikiem łagodzącym nasze skołatane nerwy.  Koją nasze napięcie,  podnoszą poziom energii oraz uczestniczą w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia i odprężenia. Te witaminy znajdziemy głównie w kiełkach, kaszach, rybach oraz ciemnym pieczywie. Ponadto zwróć uwagę na warzywa kapustne oraz liściaste. Kapusta, brukselka, sałata, szpinak, brokuły zawierają kwas foliowy, organiczny związek chemiczny również z  grupy witamin B. Uczestniczy on w produkcji wspomnianej już serotoniny, a jego niedobór objawia się sennością i ogólnym uczuciem zmęczenia. Kwas foliowy jest szczególnie wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, dlatego warzywa liściaste spożywaj na surowo.

  • Po trzecie kiszonki

Sięgaj po kiszonki! Warto je mieć w domowej spiżarni i zajadać się nimi przez cały rok. Są prebiotykami. Probiotyki to produkty o określonym rodzaju i liczbie szczepów bakterii, chronionych przed działaniem kwasu solnego, znajdującego się w żołądku, wspierające naszą florę jelitową. Dobre bakterie poprawiają trawienie, ale i wpływają na zachodzące w mózgu reakcje chemiczne, wpływające na nastrój. Jako dodatek do obiadu wybierz np. surówkę z kiszonej kapusty lub kiszone ogórki.

  • Po czwarte chrom

Jednym ze składników mineralnych, niezbędnym w procesie przyswajania cukru jest chrom. Gdy spożywamy duże ilości produktów wysokoprzetworzonych – fast foody, możemy doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka. W konsekwencji objawia się to krótkimi stanami hipoglikemii, czyli niskiego stężenia glukozy we krwi. Objawy towarzyszące to: bóle głowy, rozdrażnienie, stany lękowe, nudności. Jeśli chcemy zapobiec tym niekorzystnym zmianom, to warto do swojej diety włączyć warzywa strączkowe – fasolę, ciecierzycę, groch, a ponadto pomidory, szpinak, jabłka, pełnoziarniste pieczywo oraz makarony.

  • Po piąte… gorzka czekolada

Kawałek czekolady? Bardzo proszę. Czekolada zwiera fenylotylaminę, substancję , która pobudza nasz organizm do  wytwarzania endorfin – hormonu szczęścia. Dlatego kilka kostek czekolady od czasu do czasu może błyskawiczne poprawić nasz nastrój. Istotne jest jednak, aby rozróżnić naturalne kakao oraz produkty bazujące na nim od wysoko przetworzonych produktów czekoladopodobnych. Te drugie  zawierają duże ilości cukru, co przyczynia się do rozwoju otyłości. Warto więc sięgać po gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao (minimum 70%).

Podsumowując! Oto lista produktów, które poprawią Ci nastrój. A więc nie zapomnij uwzględnić ich w swojej diecie!Świeże owoce i warzywa, kiszonki, makarony i pieczywo pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy, płatki owsiane, ryby, wszelkiego rodzaju kiełki, gorzka czekolada, kakao.

Skomentuj

Go top